Menu

Eten van de Maand: Thee

Geplaatst op 31-08-2022 door Redactie

Deze maand is het eten van de maand geen “eten” maar een drankje waar wij allemaal dol op zijn en dat vele van onze FoodTrucks verkopen: thee. Thee is een van de populairste drankjes op dit moment en wordt over de hele wereld gedronken. Mensen drinken thee om zovele redenen. Of ze nu hun ochtend willen beginnen met een zoete en hete thee of willen genieten van een warme middag door ijsthee te drinken met vrienden, thee is er om zijn unieke smaak en verleidelijke aroma te brengen om ons leven kleurrijker te maken. Vandaag bespreken we de lange en interessante geschiedenis van thee en bespreken we enkele feiten en fabels. 

  • GESCHIEDENIS VAN THEE

    Volgens de Chinese legende begon de geschiedenis van de thee in 2737 voor Christus toen keizer Shen Nong, een bekwaam heerser en wetenschapper, bij toeval thee ontdekte. Terwijl hij in de tuin water kookte, dreef een blad van een overhangende wilde theeboom in zijn pot. De keizer genoot zo van het gezuiverde water dat hij zich genoodzaakt zag de plant verder te onderzoeken. Volgens de legende ontdekte de keizer tijdens zijn onderzoek de geneeskrachtige eigenschappen van thee. Wat de legende ook moge zijn, het blijkt moeilijk de oorsprong van de thee te achterhalen. Waarschijnlijk is de theeplant ontstaan in streken rond Zuidwest-China, Tibet en Noord-India. Chinese handelaren reisden wellicht vaak door deze streken en kwamen daar mensen tegen die theebladeren kauwden voor medicinale doeleinden.

    GESCHIEDENIS VAN THEE

  • Pas in de Tang-dynastie (618-907), die vaak het klassieke theetijdperk wordt genoemd, werd thee op grote schaal geconsumeerd. Een door de regering ingestelde theebelasting getuigt van de groeiende populariteit van de drank. In deze periode werd thee erkend als de nationale drank van China. Tijdens de Tang-dynastie, brachten ook de Japanse boeddhistische geleerden die China bezochten theezaadjes mee terug naar Japan. De Japanners werden verliefd op de drank en verwelkomden hem onmiddellijk in hun cultuur, waardoor uiteindelijk de nu beroemde Japanse theeceremonies ontstonden.

    In Europa waren het de Portugezen die voor het eerst de geneugten van thee ontdekten - nadat missionarissen en kooplieden die in Azië hadden gewoond, thee als geschenk mee naar huis hadden genomen. Het waren echter de Nederlanders die het commerciële potentieel van dit opmerkelijke blad zagen. Zelfs toen bleef de thee ongelooflijk duur en gedurende vele jaren konden alleen de allerbesten zich een dergelijke delicatesse veroorloven.

    Eten van de Maand: Thee
  • THEE IN ENGELAND

    Vreemd genoeg begonnen de Britten, die beroemd zijn om hun theeconsumptie, niet meteen thee te drinken. Pas toen Charles II trouwde met de Portugese prinses (en bekend theeliefhebster) Catherine van Braganza, veranderde de smaak. Zij introduceerde het ritueel van het theedrinken aan het Engelse koninklijk hof en de gewoonte werd door de aristocratie De eerste theewinkel voor dames werd in 1717 geopend door Thomas Twining en langzamerhand kwamen er overal in Engeland theewinkels, waardoor het drinken van thee voor iedereen bereikbaar werd. De Britten ontwikkelden hun liefde voor thee verder tijdens de jaren van het Britse Rijk in India.

    Nu worden er in Engelandelke dag meer dan 165 miljoen kopjes thee gedronken. Dit komt neer op ongeveer 900 kopjes thee (1,93 kg thee) per persoon per jaar. 84% van de Britten drinkt dagelijks thee, de meerderheid gebruikt theezakjes en melk bij hun thee.

    THEE IN ENGELAND
  • SPILLING THE TEA

    Door de lange geschiedenis van thee en de populariteit van het drankje is het niet gek dat er veel verhalen en fabels zijn ontstaan ​​over thee. Naarmate mensen zich meer bewust worden van de voordelen van een gezonde levensstijl, hoor je veel gezondheidsclaims over het drinken van thee. Zijn ze echt of een fabel?

    • Er zit geen cafeïne in thee. Cafeïne is een van nature voorkomende stof in de theeboom, daarom bevatten alle soorten thee cafeïne. Het cafeïnegehalte in thee varieert van thee tot thee, en de manier van zetten kan de hoeveelheid cafeïne die vrijkomt in de thee beïnvloeden. Hoe heter het water en hoe langer de zettijd, hoe meer cafeïne er vrijkomt in de thee.
    • Groene thee kan je helpen gewicht te verliezen of te behouden. Alle soorten thee zijn mogelijk, maar de sleutel is om thee te combineren met een gezonde levensstijl van regelmatige lichaamsbeweging en een goed dieet.
    • Thee zorgt voor dehydratatie. In plaats daarvan houdt thee je gehydrateerd. Hoewel thee een diureticum is, is het ook grotendeels water, dus het heeft een hydraterende werking. Drink veel thee en blijf gehydrateerd.
    • Drink thee als je verkouden bent. Bij verkoudheid en keelpijn zal een warm kopje van welke soort thee dan ook waarschijnlijk helpen om een zere keel onmiddellijk te verzachten. Thee gemaakt van Camellia sinensis, zoals zwarte, groene en oolong thee, heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen kunnen helpen verlichten
    • Melk kan de gezondheidsvoordelen van thee neutraliseren. Dit is een veel voorkomende mythe en een compleet misverstand. Het mengen van melk met thee zal de gezondheidsvoordelen niet teniet doen, maar het kan voor sommige mensen de smaak verbeteren.Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid geabsorbeerde catechinen uit thee onveranderd blijft, of je nu melk toevoegt of niet.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 58 van 337
Volgende »