Menu

Foodtruck aanmelden

Terug naar Foodtruck aanmelden »

Een foodtruck starten

Foodlovers staan er voor in de rij. In Nederland zijn er al meer dan 1100 en het aantal is nog steeds groeiend en het eind is nog steeds niet in zicht. Het is nog steeds dé trend van de laatste jaren:

Er worden in de zomer meer foodtruckfestivals georganiseerd dan dance-festivals. Er zijn prijzen voor beste, mooiste en meest originele foodtruck. Mobiele keukens met een grote variëteit aan gerechten. Alhoewel ook het ‘frietje-met’ uit steeds fraaiere foodtrucks worden geserveerd, zien we steeds vaker originele en exotische gerechten en concepten in groeiender aantallen.

Horeca Nederland denkt dat deze ontwikkeling te wijten is aan de langzaam groeiende economie. Echter de laatste jaren staat ‘eten’ fix in de belangstelling. Denk aan alle tv-programma’s, kookstudio’s, foodbloggers en magazines op het gebied van koken en eten. Mensen zoeken naar aparte en goed bereide maaltijden en steeds meer mensen staan in eigen keuken om zich het koken eigen te maken.

Ook de film CHEF heeft een bijdrage geleverd: ‘volg je passie en vind je vrijheid’. En dat mondt dan vaak uit in het starten van een foodtruck. Een foodtruck starten lijkt eenvoudig. Daarnaast zijn de opstartkosten van een foodtruck meestal lager dan het starten van een restaurant. Door het mobiele karakter van je foodtruck ga je daar waar de mensen zijn, in plaats van dat ze naar jou moeten komen op die ene plek in dat dorp of die stad. En bovenal, het lijkt een simpele manier om goed geld te verdienen. Maar niets is minder waar.

  • Een foodtruck starten
  • Mocht je overwegen zelf een foodtruck te starten overweeg dan het volgende:

    • Is een foodtruck voor jou iets voor ‘erbij’ of is het je enige bron van inkomsten?
    • Hoeveel tijd heb je om in je onderneming te investeren?
    • Met wat voor concept wil je de markt op?
    • Heb je een businessplan met een prognose van de opbrengsten?
    • Hoeveel geld heb je om te investeren?
    • Hoeveel moet je omzetten om een redelijke boterham te kunnen verdienen?
    • Ben je een hobby-kok of een professionele chef?

    Net als andere populaire trends zijn foodtrucks inmiddels al een lang bestaand fenomeen. In Amerika bijvoorbeeld reden de eerste ‘foodtrucks’, toen nog handkarren, al in 1691 door de straten van New York. Rond 1850 waren er de eerste échte foodtrucks.

    Aanhangwagens
    Ook in Nederland kennen we al heel lang bijvoorbeeld allerlei ‘karren’ die maaltijden verkopen: friet, ijskarren, oliebollenkramen, viskramen enz. Mobiele concepten - aanhangwagens getrokken door een auto of vrachtwagen - waar op wisselende locaties gerechten of snacks worden klaargemaakt en verkocht. Tegenwoordig zie je ze nog steeds vaak op markten.

    Foodtrucks
    Foodtrucks is in feite mobiele horeca. Het op wisselende locaties aanbieden van gerechten, snacks of dranken die, soms vooraf klaargemaakt, meestal ter plaatse worden bereid in een voertuig dat alle voorzieningen heeft om de gerechten te bereiden en uit te serveren. De ‘chef’ aan het werk is een aardig aspect is om naar te kijken en voor de chef is het een genot om de klanten te zien genieten.

    Traditionele foodtrucks serveren meestal sandwiches, taco’s, hamburgers, pizza en andere standaard snacks voor de lunch. Tegenwoordig zien we veel meer diversificatie, zoals vegetarische, biologische en veganistische gerechten maar ook – misschien wat minder gezonde – barbecue ribs en pulled porc. Oosters, Italiaans, Amerikaans, noem specifieke keukens en daarvan het fingerfood, en je komt ze wel in een foodtruck tegen.
    Een echte foodtruck stelt je ook in staat om een behoorlijke voorraad aan ingrediënten en geprepareerde producten mee te nemen waardoor je veel servings op een dag kunt doen.

  • Can you take the heat?

    Afgeleid van: 'If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen!'
    Hoewel het eenvoudig lijkt, het runnen van een foodtruck is hard werken.
    De meeste eigenaren van mobiele keukens volgen een strakke routine.

    • Het bijhouden van je boekingen;
    • Elke dag op tijd opstaan om inkopen te regelen voor de komende evenementen;
    • Kijken of de locatie geschikt is om te werken en of alle voorzieningen er zijn;
    • Het voorbereiden van de gerechten;
    • Het onderhouden van de truck en de apparatuur;
    • Zorgen dat je opdrachtgevers krijgt: publiciteit en onderhouden van je relatienetwerk;
    • Je draait vaak dagen van meer dan 10 uur per dag;
    • Er zijn ook dagen waarin je als ondernemer tijd nodig hebt om de boekhouding te doen, betalen van belastingen en rekeningen, het vernieuwen van vergunningen;
    • En niet te vergeten het schoonhouden van je truck na elke opdracht omdat je ook moet voldoen aan alle eisen van voedselveiligheid en hygiëne.

    Can you take the heat?
  • De foodtruck menukaart

    Wat staat er op het menu? Het menu samenstellen is leuk, maar er zijn veel factoren waar je mee rekening moet houden. Hier zijn er een paar:

    • Wat kan ik goed bereiden?
    • Welke gerechten zijn populair of waarmee onderscheid je je?
    • Welke ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar bij de groothandel, of in je buurt?
    • Welk voedsel is gemakkelijk te vervoeren en goed te bewaren in een foodtruck.
    • Wat kun je bereiden en/of opwarmen zonder veel moeite?
    • Welk type voedsel is geschikt voor jouw culinaire expertise of kun je creatieve nieuwe recepten uit proberen?
    • Welke gerechten of snacks kun je makkelijk op straat serveren?
    • Welk gerechten zijn in potentie rendabel?
    • Welke gerechten worden niet verkocht door je concullega's
    • Gaat je specialiseren in één of twee gerechten of kies je een meer uitgebreide kaart, realiseer je dan wel dat je ook alles op voorraad moet hebben.

    Ga als volgt te werk:

    • Test je gerechten door ze te serveren aan familie en vrienden.
    • Wees niet bang voor kritiek, beter thuis dan van betalende klanten;
    • Zodra je een paar favorieten hebt gevonden, zorg er dan voor dat je de recepten beheerst.
    • Schrijf ze op voor toekomstig gebruik.
    • Vervolgens: probeer een aantal variaties op een thema.
    • Begin niet met gerechten die je nog niet grondig hebt getest.


    Als je iets op het menu gaat zetten moet het voldoen aan de volgende eigenschappen:

    • Het is gemakkelijk om herhaaldelijk te maken in grote hoeveelheden.
    • Het smaakt altijd goed, je kunt een constante kwaliteit en smaak leveren.
    • Het is gemakkelijk te serveren.

    Motto: een goede klant die klaagt niet, die gaat naar een ander!

    De foodtruck menukaart
  • Opstartkosten

    Er is geen vaste formule om te bepalen hoeveel het kost om een foodtruck te starten. Er is veel keuze en er zijn veel mogelijkheden. Het is duidelijk dat de ene foodtruck minder kost dan de andere. Houd rekening met de volgende kosten:

    • Aanschaf foodtruck
    • Ombouwen foodtruck
    • Inbouwen keuken
    • Bestickeren foodtruck
    • Wegenbelasting
    • Verzekering
    • Branding: huissijl
    • Promotiekosten
    • Behalen van benodigde certificaten

    Vergeleken met het opstarten van een restaurant op een vaste locatie zullen de kosten meestal lager zijn. Begroot dus goed, vorodat je start!

  • Uitstraling

    Denk aan je ‘merk’ en het karakter van je foodtruck. Wat is de naam van je foodtruck, je concept of het thema van je gerechten? Dat betekent dat je het thema en/of de naam consistent moet doorvoeren op al je uitingen: het uiterlijk van de truck, het menu en andere accessoires om je gerechten feestelijk en smaakvol te presenteren.

    Heb je de knoop doorgehakt om een Foodtruck te beginnen plaats hem dan zeker op FoodtruckBooking.com en wij zorgen voor je meer leads! Want op Foodtruckbooking zoeken jouw potentiële opdrachtgevers naar originele en kwalitatief goede foodtrucks. Daarnaast biedt een account op FoodtruckBooking.com je veel andere voordelen voor jou als ondernemer. Lees HIER meer over Foodtruckbooking.com

    Uitstraling
Deel deze pagina

Testimonials

Zoeken & vinden

Op zoek naar een foodtruck? Maak dan gebruik van onze zoekfunctie en bekijk alle foodtrucks die voldoen aan jouw zoekopdracht!

Zoeken

Uitgelicht profiel

Hete Pieper, de gepofte snack

Hete Pieper, de gepofte snack
Barbecue / Grill | Zwanenburg

De keuken, de gezelligste plek waar we elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en n drankje. Wij nemen onze keuken mee naar jouw; bruiloft-,...

Naar profiel