Een foodtruck starten
Foodlovers staan er voor in de rij. In Nederland zijn er al meer dan 1100 en het aantal is nog steeds groeiend en het eind is nog steeds niet in zicht. Het is nog steeds dé trend van de laatste jaren:
Foodtruck aanmelden
Foodlovers staan er voor in de rij. In Nederland zijn er al meer dan 1100 en het aantal is nog steeds groeiend en het eind is nog steeds niet in zicht. Het is nog steeds dé trend van de laatste jaren:
Er worden in de zomer meer foodtruckfestivals georganiseerd dan dance-festivals. Er zijn prijzen voor beste, mooiste en meest originele foodtruck. Mobiele keukens met een grote variëteit aan gerechten. Alhoewel ook het ‘frietje-met’ uit steeds fraaiere foodtrucks worden geserveerd, zien we steeds vaker originele en exotische gerechten en concepten in groeiender aantallen.
Horeca Nederland denkt dat deze ontwikkeling te wijten is aan de langzaam groeiende economie. Echter de laatste jaren staat ‘eten’ fix in de belangstelling. Denk aan alle tv-programma’s, kookstudio’s, foodbloggers en magazines op het gebied van koken en eten. Mensen zoeken naar aparte en goed bereide maaltijden en steeds meer mensen staan in eigen keuken om zich het koken eigen te maken.
Ook de film CHEF heeft een bijdrage geleverd: ‘volg je passie en vind je vrijheid’.En dat mondt dan vaak uit in het starten van een foodtruck. Een foodtruck starten lijkt eenvoudig. Daarnaast zijn de opstartkosten van een foodtruck meestal lager dan het starten van een restaurant. Door het mobiele karakter van je foodtruck ga je daar waar de mensen zijn, in plaats van dat ze naar jou moeten komen op die ene plek in dat dorp of die stad. En bovenal, het lijkt een simpele manier om goed geld te verdienen. Maar niets is minder waar.
Mocht je overwegen zelf een foodtruck te starten overweeg dan het volgende:
Net als andere populaire trends zijn foodtrucks inmiddels al een lang bestaand fenomeen. In Amerika bijvoorbeeld reden de eerste ‘foodtrucks’, toen nog handkarren, al in 1691 door de straten van New York. Rond 1850 waren er de eerste échte foodtrucks.
Aanhangwagens
Ook in Nederland kennen we al heel lang bijvoorbeeld allerlei ‘karren’ die maaltijden verkopen: friet, ijskarren, oliebollenkramen, viskramen enz. Mobiele concepten - aanhangwagens getrokken door een auto of vrachtwagen - waar op wisselende locaties gerechten of snacks worden klaargemaakt en verkocht. Tegenwoordig zie je ze nog steeds vaak op markten.
Foodtrucks
Foodtrucks is in feite mobiele horeca. Het op wisselende locaties aanbieden van gerechten, snacks of dranken die, soms vooraf klaargemaakt, meestal ter plaatse worden bereid in een voertuig dat alle voorzieningen heeft om de gerechten te bereiden en uit te serveren. De ‘chef’ aan het werk is een aardig aspect is om naar te kijken en voor de chef is het een genot om de klanten te zien genieten.
Traditionele foodtrucks serveren meestal sandwiches, taco’s, hamburgers, pizza en andere standaard snacks voor de lunch. Tegenwoordig zien we veel meer diversificatie, zoals vegetarische, biologische en veganistische gerechten maar ook – misschien wat minder gezonde – barbecue ribs en pulled porc. Oosters, Italiaans, Amerikaans, noem specifieke keukens en daarvan het fingerfood, en je komt ze wel in een foodtruck tegen.
Een echte foodtruck stelt je ook in staat om een behoorlijke voorraad aan ingrediënten en geprepareerde producten mee te nemen waardoor je veel servings op een dag kunt doen.
Afgeleid van: 'If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen!'
Hoewel het eenvoudig lijkt, het runnen van een foodtruck is hard werken.
De meeste eigenaren van mobiele keukens volgen een strakke routine.
Wat staat er op het menu? Het menu samenstellen is leuk, maar er zijn veel factoren waar je mee rekening moet houden. Hier zijn er een paar:
Ga als volgt te werk:
Als je iets op het menu gaat zetten moet het voldoen aan de volgende eigenschappen:
Motto: een goede klant die klaagt niet, die gaat naar een ander!
Er is geen vaste formule om te bepalen hoeveel het kost om een foodtruck te starten. Er is veel keuze en er zijn veel mogelijkheden. Het is duidelijk dat de ene foodtruck minder kost dan de andere. Houd rekening met de volgende kosten:
Vergeleken met het opstarten van een restaurant op een vaste locatie zullen de kosten meestal lager zijn. Begroot dus goed, vorodat je start!
Denk aan je ‘merk’ en het karakter van je foodtruck. Wat is de naam van je foodtruck, je concept of het thema van je gerechten? Dat betekent dat je het thema en/of de naam consistent moet doorvoeren op al je uitingen: het uiterlijk van de truck, het menu en andere accessoires om je gerechten feestelijk en smaakvol te presenteren.
Heb je de knoop doorgehakt om een Foodtruck te beginnen plaats hem dan zeker op FoodtruckBooking.com en wij zorgen voor je meer leads! Want op Foodtruckbooking zoeken jouw potentiële opdrachtgevers naar originele en kwalitatief goede foodtrucks. Daarnaast biedt een account op FoodtruckBooking.com je veel andere voordelen voor jou als ondernemer. Lees HIER meer over Foodtruckbooking.com
Ik ben altijd heel erg tevreden geweest over jullie pagina en zal het iedere foodtrucker aanbevelen!
Yvonne van de Ven, Bakkie & Zo foodtruckOp zoek naar een foodtruck? Maak dan gebruik van onze zoekfunctie en bekijk alle foodtrucks die voldoen aan jouw zoekopdracht!
ZoekenDe lekkerste pannenkoek & poffertjes
Pannenkoeken / Crêpes | Amsterdam
Welkom bij: De lekkerste pannenkoek en poffertjes! Wij maken vol trots en passie heerlijke crêpes en poffertjes. Onze crêpes en poffertjes zijn ge...
Naar profiel