Menu

Food trends 2016

Geplaatst op 15-03-2016 door Redactie

Wat gaan we eten en drinken in 2016? Wat zijn de food trends 2016? Food trendwatcher Marielle Bordewijk licht een tipje van de sluier op en deelt 5 opvallende food trends voor het komende jaar:

  • Food Trend 1 #Plant-aardiger

    Het is niet te missen! Planten gaan volgend jaar maagaandeel winnen van het vlees. Het slechte nieuws over vlees van de WHO doet daar nog een schepje bovenop. Het vegetarische, veganistisch denken rukt op in restaurants, kookboeken, blogs en de industrie. We gaan heus niet allemaal 100% over op de veganistische keuken, maar plantaardige alternatieven zullen door steeds meer mensen vaker worden overwogen voor meer gezondheid, minder dierenleed en ontlasting van het milieu.

    Food Trend 2 #De keukens van Indochina
    De minder bekende Oosterse keukens uit Indochina zoals Vietnam, Laos, Cambodja en Birma. Vietnamees gaat inmiddels voorop en we zien de verse springroll steeds vaker.

    In San Fransisco zien we foodtrucks met Birmese tea leaf salad, Cambodjaanse noedels en gefrituurde insectensnacks uit Laos. Het is trouwens grappig te zien dat veel Oosterse trends ons via een tussenstop in Amerika bereiken. Dat sluit goed aan bij de Food Trend 3 #California cuisine

    Food Trend 1 #Plant-aardiger
  • Food Trend 2 #California cuisine

    In deze fusion keuken worden de gerechten bereid met zoveel mogelijke lokale ingrediënten uit het zonovergoten Californië. Het is een lichte keuken met weinig verzadigde vetten, veel fruit en groenten en mager vlees en vis. Franse, Japanse, Mexicaanse, Italiaanse en Chinese invloeden zijn terug te vinden. Ook wordt er veel geëxperimenteerd met fermentatie en bijbehorende culturen. Kookwinkel en restaurant Shed heeft zelfs een ware ‘fermentation bar’, met uitsluitend gefermenteerde dranken. De keuken heeft een gezicht gekregen door beroemde regionale restaurants zoals Chez Panisse, Bar Tartine en French Laundry.

  • Trend 3 #Relax drankjes en slaaplekker eten

    We rusten en slapen steeds minder in de 24 uurseconomie. Het aantal prikkels moet omlaag maar tegelijkertijd gaan we ook op zoek naar eten en drinken dat ons hierbij ondersteunt. Denk aan relaxdrankjes, rustgevende theeen en avondsnacks die ons lekker laten inslapen. Drankjes en eten met rituelen, waar je twee handen voor nodig hebt en waar je echt even voor moet gaan zitten. Doordat steeds meer mensen aan yoga doen, krijgt de hiermee verbonden Ayurvedische keuken ook een groeiend aantal aanhangers.

  • Food Trend 4 #Berkenwater en suiker

    Na het populaire kokoswater komt nu berkensap of berkenwater hoog op ons lijstje van gezonde en lekkere dranken te staan. In de Scandinavische sterrenrestaurant werd al veel met berkensap gekookt. In 2016 zullen ze steeds vaker in flesjes en pakjes te krijgen zijn voor de consument. En ook berkensuiker (xylitol) zal een verdere opmars gaan maken. Het is goed voor het gebit, bevat 40 % minder calorien dan suiker en laat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen.

    Foodcongres 2016, 5 maart 2016
    Bron: Marielle Bordewijk

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 337 van 339
Volgende »