Menu

Eten van de Maand: Hotdogs

Geplaatst op 07-11-2022 door Redactie

De hotdog kan je overal vinden met een verscheidenheid aan toppings, waaronder bacon, cheddar, ketchup en chili. Ook al willen de meeste mensen liever niet weten wat erin zit, het is ongetwijfeld een gewaardeerde snack. De meest bekende hotdogs in Nederland zijn dan toch echt de overheerlijke Hema hotdogs. Wie goed op de hoogte is van de geschiedenis van de hotdog, weet dat deze snack heel dichtbij Nederland is ontstaan. De hotdog heeft dus geen Amerikaanse oorsprong wat vele mensen denken, want de oorsprong van deze iconische honkballunch gaat terug tot lang voordat Columbus naar de Nieuwe Wereld voer.

  • GESCHIEDENIS VAN DE HOTDOG

    Hoewel de eerste hotdog zou zijn gemaakt in de eerste eeuw na Christus, gaat de oorsprong ervan terug tot 700 voor Christus. Volgens de legende vielen de opgeblazen, lege ingewanden van een gebraden varken dat niet goed was schoongemaakt eruit toen de kok van keizer Nero, Gaius, er met een mes in stak. Hij probeerde de darm te vullen met gemalen vlees en kruiden nadat hij zijn verbazing over zijn vondst had uitgesproken. In de daaropvolgende eeuwen vond de worst haar weg door Europa naar Duitsland, waar ze uiteindelijk bekend werd als worst. Vijf jaar voordat Columbus naar het nieuwe land vertrok, in 1487, zou de frankfurterworst daar zijn uitgevonden. De naam "wiener" wordt door de inwoners van Wenen (Wien), Oostenrijk, gebruikt om hun bewering dat hun stad de geboorteplaats van de hotdog is, te staven. Het blijkt dat de Noord-Amerikaanse hot dog hoogstwaarschijnlijk is ontstaan uit een populaire gewone Europese worst die slagers van verschillende etniciteiten meebrachten. Wie de teckelworst aanvankelijk met een broodje serveerde, staat ook ter discussie. Volgens één verslag werden ze te koop aangeboden door een Duitse immigrant in de jaren 1860 op de Bowery in New York City, samen met melkbroodjes en zuurkool, vanuit een duwkar (FoodTruck!).

    GESCHIEDENIS VAN DE HOTDOG
  • HOE MOET JE EEN HOTDOG ETEN?

    Wist je dat je vreselijke fouten kunt maken bij het eten van hotdogs? Gelukkig heeft Foodtruckbooking wat onderzoek gedaan om je de gêne te besparen bij het eten van een heerlijke hotdog bij een FoodTruck.

    De DO's en DONT's bij het eten van hotdogs op een rijtje:

    • NIET DOEN:Sandwich hotdog toppings tussen het broodje en de hotdog. Nooit "het broodje aankleden", altijd "de worst aankleden". De juiste volgorde is: Natte specerijen, zoals mosterd en chili, moeten eerst worden gebruikt, gevolgd door grove specerijen, zoals relish, uien en zuurkool, dan geraspte kaas, en als laatste: kruiden, zoals selderijzout of peper.
    • DOEN: Gebruik jehanden om hotdogs op broodjes te eten. Hotdogs op broodjes mogen niet worden aangeraakt met bestek.
    • NIET DOEN: een bord gebruiken voor je hotdog. Gebruik gewoon een servet en eet met je handen (zie hierboven).
    • NIET DOEN: meer dan vijf happen nemen om een hotdog op te eten.
    • NIET DOEN: de presentatie overdrijven. Hotdogs en verse kruiden op dezelfde schotel zijn overdreven qua presentatie.
    • DOEN: doe chili, mosterd, relish, uien of kaas op de hot dog. Ketchup is een no-go.

    HOE MOET JE EEN HOTDOG ETEN?
  • HEERLIJKE FEITJES

    • Het wereldrecord hotdogs eten staat op 76. De beroemde Joey Chestnut verbrijzelde zijn eigen wereldrecord in 2021 tijdens de jaarlijkse hotdog eetwedstrijd op 4 juli door 76 hotdogs te eten in 10 minuten (!).
    • De meest populaire hotdog topping is mosterd (maar ketchup komt op een goede tweede plaats). Hoewel het taboe is voor volwassenen om ketchup op een hotdog te eten, wordt de verboden topping nog steeds veel gebruikt.
    • In de Verenigde Staten worden jaarlijks 20 miljard hotdogs geconsumeerd. Dit komt neer op ongeveer 70 hotdogs per persoon per jaar.
    • De grootste hotdog FoodTruck is 2.81 meterbreed, 7.01 meterin de lengte en 3.71 meterin de hoogte!
    • Peter Czerwinski, ook bekend als Furious Pete, vestigde een record voor het eten van een hotdog zonder zijn handen te gebruiken in 23,12 seconden.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 55 van 340
Volgende »