Menu

Eten van de Maand: Chocolade

Geplaatst op 27-07-2022 door Redactie

De geschiedenis van chocolade gaat terug tot de oude Maya's en Azteken, en zelfs nog eerder tot de oude Olmeken van Zuid-Mexico. De Azteekse term "xocolatl", wat bitter water betekent, is de oorsprong van het woord "chocolade". Gelukkig is de chocolade die wij vandaag de dag kennen en lekker vinden heel anders dan de ongezoete drank die de Azteken gebruikten. In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis van chocolade en bespreken we de hedendaagse chocolade.

  • GESCHIEDENIS VAN CHOCOLADE

    De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade vindt zijn oorsprong in Meso-Amerika, het huidige Mexico. Hier werden de eerste cacaoplanten ontdekt. De eerste mensen die chocolade maakten van de cacaoplant waren de Olmec, een van de eerste beschavingen van Latijns-Amerika. Zij gebruikten chocolade als medicijn en om te drinken tijdens rituelen. De Maya's prezen chocolade honderden jaren later aan als het voedsel van de goden. Geroosterde en gemalen cacaopitten worden gecombineerd met chilipepers, water en maïsmeel om de befaamde Maya-chocolade te maken. In de 15e eeuw tilden de Azteken de bewondering voor chocolade naar een hoger niveau. Zij geloofden dat cacao aan hen was gegeven door hun goden, dus naast het consumeren van de chocolade, gebruikten zij cacaobonen ook als betaalmiddel om voedsel en andere goederen te kopen. In de Azteekse cultuur werden cacaobonen waardevoller geacht dan goud.

    De precieze datum waarop de chocolade in Spanje aankwam, is onbekend. Volgens de legende bracht de ontdekkingsreiziger Hernán Cortés in 1528 chocolade mee naar zijn eigen land. Tijdens een reis naar de Nieuwe Wereld zou Cortés de ontdekking van chocolade hebben gedaan. In plaats van geld en rijkdom te vinden, ontdekte hij een beker cacao die de Azteekse vorst hem had overhandigd. Onder de rijken en machtigen in Spanje won chocolade snel aan populariteit. Zelfs katholieke monniken hielden van chocolade en gebruikten het als spirituele hulp.

    GESCHIEDENIS VAN CHOCOLADE
  • MODERNE CHOCOLADE

    Hoewel sommige chocolatiers hun creaties nog met de hand vervaardigen en daarbij zo weinig mogelijk onzuiverheden gebruiken, is het merendeel van de moderne chocolade sterk geraffineerd en in massa geproduceerd. Hoewel chocolade als drank kan worden geconsumeerd, wordt hij vaker gegeten als eetbare lekkernij of in gebakken en gesuikerde producten. Pure chocolade heeft zich gevestigd als een hart-gezonde, antioxidant-rijke traktatie, terwijl de gemiddelde chocoladereep niet als bijzonder voedzaam wordt beschouwd. Er is een grote keerzijde aan de moderne chocolade. Omdat veel cacaoboeren moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, maken sommigen gebruik van lage lonen of slavenarbeid om concurrerend te blijven. Grote chocoladefabrikanten worden door de basisorganisaties aangespoord om opnieuw te evalueren waar zij hun cacao halen. Bovendien heeft dit geleid tot oproepen voor de productie van meer ethisch en duurzaam geproduceerde "fair trade"-chocolade.

  • LEKKERE FEITJES

    • Spaanse koningshuizen kregen cacaokoeken als bruidsschat.
    • Montezuma, de keizer van de Azteken, dronk 50 kopjes cacao per dag uit een gouden kelk.
    • Omdat er geen cacaovloeistof of vaste stof in zit, wordt witte chocolade niet als chocolade beschouwd.
    • Chocolade wordt gemaakt van een zaadje dat afkomstig is van een fruitboom.
    • De naam van de boom die cacaobonen voortbrengt, Theobroma cacao, betekent "voedsel van de goden".

    LEKKERE FEITJES
« Vorige
Bericht 64 van 339
Volgende »