Menu

Een FoodTruck starten: documenten, verzekeringen, vergunningen. Wat heb ik nodig? 2/3

Geplaatst op 20-08-2021 door Redactie

Het liefst zouden we misschien op iedere hoek van een straat een FoodTruck hebben staan om een heerlijk kopje koffie te kunnen halen of een tussendoortje tijdens een lekkere wandeling. Echter zitten er voor FoodTrucks veel regels aan verboden om ergens te staan met hun FoodTruck. Wil je als FoodTruck jouw gerechten verkopen, moet je hier een vergunning of toestemming voor hebben. In deze blog leggen we je uit welke vergunningen en certificaten je nodig hebt voordat je met je FoodTruck van start kan gaan!

  • Vergunningen

    Om op de hoek van de straat, bij een speeltuin of op het dorpsplein te staan heb je als FoodTruck een standplaatsvergunning nodig. Deze vergunning wordt uitgegeven door de gemeente en de regels voor deze gemeente kunnen ook verschillen. Als jij als FoodTruck eigenaar een vergunning wilt, of hier meer over wilt weten, is het verstandig om hiervoor contact op te nemen met jouw gemeente. Een standplaatsvergunning geldt alleen binnen de gemeente waar deze vergunning is aangevraagd en meestal ook voor een specifieke plek of gebied. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze standplaatsvergunning.

    Vergunningen
  • Evenementen en privéterrein

    Tijdens evenementen, waarbij er bijvoorbeeld een geheel park is afgehuurd voor het houden van een festival of een FoodTruck evenement, is het niet nodig om een aparte standplaatsvergunning aan te vragen. Het evenement zal in de meeste gevallen zorgen dat de vergunningen zijn aangevraagd, waardoor jij hier als FoodTruck geen rekening mee hoeft te houden. Dit is vooral voordelig als jij met jouw Foodtruck naar een andere stad of gemeente gaat waar jouw eigen standplaatsvergunning niet geld.

    Op privéterrein is meestal ook geen vergunning nodig, maar natuurlijk wel toestemming van de beheerder of eigenaar van het terrein. Denk hierbij aan kleinere evenementen zoals een tuinfeest of bruiloft die wordt gehouden in eigen tuin. Zorg wel dat je voorafgaand goed op de hoogte bent van de mogelijkheid en ruimte om jouw FoodTruck te plaatsen en of er een aansluiting is voor stroom en eventueel water.

  • Certificaten

    Naast het verkrijgen van vergunningen is het ook belangrijk dat je bepaalde certificaten behaald. Hierin is een onderscheid te maken tussen verplichte certificaten en niet verplichte certificaten. Het behalen van meerdere certificaten laat daarentegen wel aan jouw gasten zien dat jij bewust bezig bent met het op een gepaste manier bereiden van jouw maaltijden.

    • Sociale Hygiëne: Het behalen van het sociale hygiëne certificaat is verplicht voor verkopers van alcoholische dranken. Deze cursus leert jou hoe je het beste kunt handelen in verschillende situaties. Dit heeft niet alleen te maken met alcohol, maar ook andere onderwerpen zoals gokken, drugs, gastvrijheid, het sociaal-hygiënisch beleid, wet- en regelgeving in de horeca en arbeidswetgeving. Jij kan jezelf aanmelden voor deze cursus op de volgende website: https://www.svh.nl/Sociale-Hygiene/

    • Hygiënecode HACCP: Ook FoodTrucks worden gezien als bedrijven die met voedsel en dranken werken en moeten daarom ook voldoen aan de hygiënecode. De hygiënecode bevat informatie over hoe je de hygiëne en voedselveiligheid binnen jouw onderneming kunt bewaken. De hygiënecode is gemakkelijk te bestellen, hiervoor kan je een link vinden op de volgende website: https://www.khn.nl/lobby/khn-lobby/duurzaamheid/hygienecode

    • Allergenen Certificaten: Tijdens de allergenen cursus leer jij hoe jij jouw gasten goed kunt informeren over de allergenen in jouw producten. Daarnaast leer jij ook hoe de verplichte allergenenwet toegepast kan worden in de praktijk. Er worden verschillende onderwerpen behandelen in deze cursus, zoals de allergenenwet, verschillende soorten allergenen en voedselallergieën en voedselintoleranties. Meer informatie over de cursus en het certificaat is te vinden op de volgende website, hier kan jij je ook inschrijven voor de cursus: https://hsn-horeca.nl/klassikale-cursussen/allergenen-cursus-allergenenwet/

    Certificaten
  • Naast het aanvragen van vergunningen en het behalen van certificatenzijn er meerdere wetten en regelgeving waar jij als Foodtruck ondernemer jezelf in zal moeten verdiepen. Denk hierbij aan het afsluiten van een verzekering en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 101 van 339
Volgende »