Menu

Opdienen van Gerechten. 7 Tips!

Geplaatst op 05-02-2021 door Redactie


Hoe belangrijk is de presentatie van een gerecht? Heel belangrijk! We eten met meerdere zintuigen, dus niet alleen met smaak. Het eten van een gerecht is een hele ervaring, het gaat om de smaak, de geur, hoe het voelt en zelfs hoe het eruit ziet! Tegenwoordig is de presentatie belangrijker dan ooit tevoren. We leven in een tijdperk van Instagram en Facebook. Een goed opgediend gerecht wordt over de Social Media kanalen verspreid. Foodtruckbooking.nl zet een aantal tips op rij waarmee jij gerechten net zo mooi kan opdienen als een chefkok!

  • 1. Gebruik het juiste servies

    Het gebruik van de juiste borden en schalen is het eerste waar je op moet letten! Het oogt natuurlijk erg raar als je spaghetti uitserveert op een veel te klein bord, of juist een klein broodje bruschetta op een enorm bord. Probeer daarnaast ook creatief te zijn met de soort borden en schalen. Bij een amuse kan je gebruik maken van een klein glaasje of schaaltje. Je kan ook meerdere kleine gerechten op een langwerpig bord serveren. Dit zorgt voor afwisseling en ziet er ook nog een chique uit! Tenslotte, moet je niet alleen letten op de juiste vorm van het servies, de kleur is ook erg belangrijk! Zo kan je beter niet gebruik maken van kleuren die er onsmakelijk uitzien, zoals blauw of oranje, en moet je een kleur uitkiezen die niet voorkomt in je gerecht!

    1. Gebruik het juiste servies
  • 2. Creëer hoogteverschillen

    Als je in een restaurant eet, heb je vaak het gevoel dat er een kunstwerkje uitgeserveerd wordt. Het geheim? De ingrediënten niet naast elkaar, maar op elkaar leggen! Werk met lagen en zorg dat je je gerechten de hoogte in bouwt. Dit maakt je gerecht direct interessanter en het zorgt voor hoogte en diepte op je bord! Je kan bijvoorbeeld vlees- en visgerechten serveren op een bedje van sla. Je kan ook toefjes aan je bord toevoegen of een heerlijke saus over je vlees schenken.

  • 3. Gebruik verschillende kleuren

    Gebruik verschillende kleuren voor je gerechten! Je moet hierbij ook letten op het contrast van de verschillende kleuren. Rode tomaten steken erg goed af tegen een frisse groene salade. Of juist aubergine met een gele paprika. Als je weet dat je gerechten van dezelfde kleur gaat bereiden, probeer dan groentes in een andere kleur toe te voegen. Tenslotte kun je het best gebruik maken van knallende kleuren. Denk hierbij aan wortels of rode kool. Deze kleuren spatten letterlijk van je bord af en trekken zo alle aandacht!

  • 4. Werk met garnering

    Met garnering als decoratie kun je jouw gerechten heel snel naar een hoger niveau tillen! Of het nu kruiden, saus of specerijen gebruikt, zorg dat je garnering eetbaar is. Gebruik daarnaast garnering die de smaak van het gerecht ophalen en verbeteren. Naast kruiden of specerijen, zoals dille of basilicum, kun je ook een gerecht afmaken met een saus of andere vloeistof. Deze vloeistoffen kun je in een krul of spiraalvorm over je gerecht schenken. Bij een soep kan je bijvoorbeeld bosui als garnering gebruiken, maar je kan ook een scheutje kookroom erin doen. Zo ziet een simpel soepje er al snel Instagrammableuit. Wees creatief en gebruik garnering dat niet voor de hand ligt!

    4.  Werk met garnering
  • 5. Let op de textuur

    Een bord met verschillende soorten texturen ziet er veel aantrekkelijker uit. Zo ziet een bord met alleen maar knapperige en geroosterde ingrediënten er veel minder smakelijk uit dan een bord met iets wat is geroosterd, iets zachts, en juist iets romigs. Je kan een gerecht al snel verbeteren door er iets knapperigs, zoals walnoten, of iets zachts, zoals kaas, overheen te gooien. Houd als maatstaf aan dat er drie verschillende soorten texturen op je bord moeten liggen!

  • 6. Gebruik oneven aantallen

    Het klinkt misschien een beetje raar, maar oneven aantallen zijn visueel aantrekkelijker dan even aantallen! Zo kan je beter vijf tomaatjes op je pasta leggen dan vier of zes, of beter negen oesters in een schaal leggen dan tien. Bij aantallen meer dan tien maakt het niet uit of je een oneven of even aantal gebruikt.

    7. Experimenteer!

    De laatste en misschien wel meest belangrijke tip is dat je moet gaan experimenteren. Oefening baart kunst! Experimenteer met verschillende smaken, kruiden, snijtechnieken, gerechten en zelfs fototechnieken. En misschien ben post jij binnenkort een instagrammable bericht!

    6. Gebruik oneven aantallen
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 123 van 338
Volgende »