Menu

Koken zonder waste in je foodtruck

Geplaatst op 13-06-2019 door Redactie

Een derde van al het voedsel wordt verspild. Alleen al in Nederland gooien we – verspreid over de hele keten – ieder jaar 800 miljoen kilo voedsel weg. Soms omdat we simpelweg teveel kopen, deels omdat we spullen niet goed bewaren. En koken we teveel? Dan weten we weten ook vaak niet zo goed wat we met kliekjes aan moeten. Na het lezen van deze blog heb je alle handvaten om in jouw foodtruck (bijna) niets meer weg te hoeven gooien!

  • Slim inkopen

    Je kunt veel verspilling in je foodtruck voorkomen door met een kritisch oog te kijken naar de samenstelling van je menu, de grootte van de porties die je serveert en je boodschappenlijstje.

    • Beperk het aantal keuze-opties op je menu; als je veel verschillende gerechten klaarmaakt is de kans op waste veel groter
    • Kies voor goede (organische) producten van lokale leveranciers; zo gaat er in ieder geval niets verloren tijdens (langdurig) transport
    • Doe je boodschappen zelf. Je ziet wat je koopt, kunt meteen inschatten hoe lang je producten kunt bewaren, én houdt bovendien de relatie met je leveranciers warm
    • Experimenteer met portiegrootte en praat daarover met je klant. Je wilt niet dat mensen ‘hangry’ jouw foodtruck verlaten, maar ook weer niet dat jouw met liefde bereide maaltje grotendeels in de vuilnisbak belandt. Vind samen een goede balans!

    Slim inkopen
  • Goed bewaren

    Een tweede manier om verspilling te voorkomen is door je etenswaren – bereid of onbereid – op de juiste manier te bewaren. Ingrediënten die in de groothandel of bij je leverancier in de koeling liggen, bewaar je in je foodtruck bijvoorbeeld ook het best in de koeling. Heb je veel verse ingrediënten – zoals groente, fruit, verse kruiden, vlees of vis – in huis en weet je niet zeker of je ze op tijd opmaakt? Vries ze dan in, in met datum en inhoud gelabelde bakjes of zakjes. Groenten blancheer je eventueel eerst kort, dan zijn ze extra lekker als je ze uiteindelijk weer gebruikt. Fermenteren of inmaken is ook helemaal hip. Kliekjes, bijvoorbeeld restjes gekookte rijst of pasta, kun je prima twee dagen in een afgesloten bak of trommel in de koelkast bewaren.

    Met gezond verstand, misschien een beetje hulp van Google én door de Hygiënecode van de NVWA aan te houden kom je een heel eind.

  • Creatief koken

    Er zijn al tientallen kookboeken volgeschreven over de no waste-filosofie. Het idee daarvan is dat je van ieder ingrediënt zoveel mogelijk gebruikt en dus zo min mogelijk weggooit. De bladeren van een bloemkool en de stronkjes van een broccoli belanden bijvoorbeeld vaak in de container, terwijl je die ook prima kunt opeten. Al is het gepureerd in een smaakvol soepje. Fruit met een deukje ziet er misschien minder fraai uit in een fruitsalade, maar smaakt nog net zo lekker in een cocktail of smoothie. En door de schillen van aardappels en groentes mooi fijn te snijden en te frituren, voeg je goedkoop een origineel krokantje toe aan je gerecht.

    Allerlei restjes groente, peulvruchten, kruiden en vlees of vis vormen samen al snel een smakelijk wokgerecht, een goedgevulde omelet, een rijke soep of een smaakvolle salade. Niet genoeg om het gerecht op het menu van je foodtruck te presenteren? Dan heb je in zo ieder geval een gezonde maaltijd voor jouw team bij elkaar gesprokkeld! Of een (tijdelijke) verrassingsamuse voor klanten die een biertje of wijntje bij je bestellen. Wees creatief, en je zult zien dat je bijna niets weer hoeft weg te gooien.

  • Bewustzijn creëren

    Soms moet je ook gewoon dúrven. Om voor je principes uit te komen bijvoorbeeld. Pas dan een ‘op = op-strategie’ toe in jouw foodtruck. In de strijd tegen voedselverspilling is het namelijk veel beter om uit te verkopen dan om veel weg te moeten gooien. Hoe langer je werkt volgens deze strategie, hoe beter je situaties kunt inschatten. En wie weet speel je voortaan overal quitte! Raakt je gerecht toch vroegtijdig uitverkocht? Speel dan gewoon open kaart bij je klant; vertel waarom je gerecht op is. Je zult zien: het gros van jouw klanten heeft begrip en respect voor jouw verhaal en missie!

  • Verantwoord weggooien

    Een onderneming runnen zónder afval is natuurlijk lastig. Wat je wél nog over hebt gooi je natuurlijk ‘verantwoord’ weg. Door je afval te scheiden bijvoorbeeld. Houden jouw klanten zelf wat over? Bied ze dan een doggybag aan! Natuurlijk wel van recyclebaar of afbreekbaar materiaal 😉.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 196 van 338
Volgende »