Menu

Foodtruck in Nederland: Wetten, regels en vergunningen

Geplaatst op 20-06-2018 door Redactie

Een foodtruck beginnen: daar komt een hoop bij kijken! En dan hebben we het niet over het regelen van een truck. Nee, we hebben het hier specifiek over het papierwerk dat nodig is om überhaupt vanuit je foodtruck maaltijden te mogen verkopen. Vandaar dat we dit artikel wijden aan de uitleg van verschillende wetten, regels, vergunningen en ontheffingen waarmee je te maken krijgt als foodtruck-eigenaar.

 • Standplaatsvergunning

  De Standplaatsvergunning is essentieel voor iedere foodtruck-eigenaar die op een openbare plek of standplaats wil verkopen. Het geeft het recht om vanuit een voertuig of kraam te verkopen op een plek die openbaar toegankelijk is. Deze vergunning is aan te vragen bij de gemeente. De kosten voor een standplaatsvergunning lopen uit een en zijn afhankelijk per gemeente. Deze vergunning geeft enkel toestemming tot staan en verkopen op een openbare plek in deze specifieke gemeente. Voor de verkoop van (vers bereid) voedsel en/ of alcohol gelden bijkomende verplichtingen.

  Standplaatsvergunning
 • HACCP en Hygiënecode

  Om risico’s zoveel mogelijk te voorkomen en de veiligheid van de gemaakte maaltijden te waarborgen, is de HACCP in het leven geroepen. Dit voedselveiligheidssysteem is voor iedereen die met levensmiddelen of dierenvoeding werkt; plekken waar hygiëne essentieel is. Mogelijke gevaren worden benoemd met daarnaast de maatregelen getroffen om dit gevaar te minimaliseren, maar ook de grootte van de impact.

  In Nederland heb je zowel de keuze zelf een plan op te stellen, of een kant-en-klaar HACCP-plan te bestellen: de Hygiënecode. Mocht je er voor kiezen zelf een voedselveiligheidsplan op te stellen, moet deze voldoen aan de criteria van de HACCP-systematiek. Het is de taak van de NVWA om controle van aanwezigheid en naleving van het HACCP-plan uit te voeren.

 • Evenementenvergunning

  Sta je met je foodtruck op een (foodtruck-)evenement, is de evenementenvergunning niet op jou specifiek van toepassing. Dit heeft de organisatie dan al geregeld. Maar mocht je zelf een (foodtruck-)evenement willen organiseren op een openbare plek, of leegstaand pand, dien je eerst een evenementenvergunning aan te vragen bij de gemeente. Het kan zijn dat enkel een melding bij de gemeente genoeg is, bijvoorbeeld bij een kleinschalig evenement.

  Speelt er muziek op je evenement? Dan dien je auteursrechten te betalen via Buma. Ook voor het (professioneel) afsteken van vuurwerk op je evenement, het plaatsen van tenten, podia, etc en schenken van sterke dranken gelden aparte vergunningen. Deze zijn tijdelijk van kracht.

  Ben je nog steeds even enthousiast om een foodtruck te beginnen? Dat is super! Dan heb jij waarschijnlijk het doorzettingsvermogen dat nodig is om het ver te schoppen. Laat ons je op weg helpen bij het starten van een foodtruck.

  Evenementenvergunning
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 127 van 219
Volgende »