Menu

Foodtruck in de buurt / woonwijk; regels en vergunningen

Geplaatst op 28-07-2020 door Redactie

Tijdens de Corona pandemie zijn er verschillende leuke en mooie initiatieven onstaan van foodtruck-ondernemers. Zo proberen we allemaal creatief om te gaan met deze situatie waar we als ondernemers weinig invloed op hebben. Gelukkig zijn veel gemeenten op het moment wat flexibeler en wordt er veel oogluikend toegestaan. Toch zijn ook veel van deze activiteiten gebonden aan wetten en regels.

Helaas is de situatie in Nederland nog steeds zo dat het aanbieden/ verkopen van eten vanuit een foodtruck standplaats of vent vergunningen nodig zijn.Daarom is FoodtruckBooking in gesprek gegaan met de grote gemeente in Nederland en hebben we juridisch advies ingewonnen bij twee grote advocatenkantoren in Nederland.

  • Vergunningsplicht voor foodtruck in de buurt

    Ook het plaatsen van een foodtruck op privéterrein voor catering of verkoop is aan regels verbonden. Verkoop van eten -ook op eigen terrein- is in 95% van de gevallen wetelijk niet toegestaan zonder de benodigde vergunningen.

    Ook de platformen die standplaatsbieden in woonwijken, waarbij inwoners vooraf een bestelling plaatsen zijn gebonden aan regelgeveing vanuit de gemeenten. Het komt er op neer dat in 95% van de gevallen ook hier een vergunning voor nodig is.

    FoodtruckBooking heeft hiervoor navraag gedaan bij twee grote landelijk advocaatkantoren om juridiuch advies advies in te winnen voor onze leden. De uitspraak van hen was unaniem;

    "In artikel 5:13 t/m 5:19 van de APV van een gemeente is in veel gevallen bepaald dat (ook) het afleveren van consumptiewaren vanaf een vaste openbare plaats in de openlucht of vanaf een particulier perceel vergunningplichtig is. Dus door de foodtruck op een locatie in een gemeente te plaatsen (voor enige tijd) ten behoeve van het afhalen van consumptiewaren is onder de APV in 95% van de gemeente sprake van het innemen van een standplaats. Daarvoor is een standplaatsvergunning nodig.Indien een standplaats is ingenomen op een terrein van een derde, kan niet alleen tegen de foodtruckeigenaar, maar ook tegen de derde handhavend worden opgetreden"

    Aldus de geconsulteerde advocaatkantoren.

    Vergunningsplicht voor foodtruck in de buurt
  • Jij als ondernemer bent verantwoordelijk

    "De verkoop van consumptiegoederen vanuit een foodtruck behoort tot de ambulante handel. Tot de ambulante handel worden alle detailhandelsondernemingen gerekend die de verkoop van consumptiegoederen aan particulieren als hoofdfunctie hebben én deze functie vanuit een marktkraam, verkoopwagen, standplaats op de openbare weg of vanuit een vaartuig uitoefenen.De ambulante handel kent daarbij de volgende verschillende verkoopvormen of typen;

    1. Markten,
    2. Solitaire standplaatsenén
    3. Venten

    De verkoop en/of uitgifte van etenswaren vanuit een Foodtruck valt onder:innemen van een solitaire standplaats (2) of venten (3) Hoe hier vanuit een Gemeente mee wordt omgegaan m.b.t. vergunningen staat per Gemeente beschreven in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening).In de meeste APV’s staat in de artikelen 5.13- 5.17 beschreven wat de lokale regels hieromtrent zijn."

    Wil je meer weten over Regels en Vergunningen waar foodtrucks rekening moeten houden?

    Regels en Vergunningen

    Jij als ondernemer bent verantwoordelijk
  • FoodtruckBooking doet navraag

    FoodtruckBooking.com heeft op basis hiervan contact opgenomen met 100 gemeenten. In 95% van de gevallen zal een foodtruck een Standplaatsvergunning moeten aanvragen. OF zal de aanvrager van de foodtruck een festivalvergunning moeten aanvragen voor het plaatsen van een foodtruck.

    Zoals onder andere in de gemeente Almere wordt er tijdens de Corona periode wat flexibeler mee omgegaan en meer gedoogd om ondernemers, waar kan, tegemoet te komen. Het gedogen zal eind 2020 worden uit gefaseerd.

    Boetes voor het aanbieden van voedsel zonder de benodigede vergunningen is minimaal €180.- Houd hier dus altijd rekening mee. Enkele (kleinere) gemeenten staan het wel toe. Sommige andere gemeenten hebben het tijdens de corona-periode gedoogd.
    Wil je zeker weten of het op de locatie waar je naar toe gaat is toegestaan? Conctroleer dan altijd ZELF de APV van de desbetreffende gemeente. Jij als foodtruck-ondernemer bent verantwoordelijk.

    Wil je meer weten over Regels en Vergunningen waar foodtrucks rekening moeten houden?

    Regels en Vergunningen

« Vorige
Bericht 112 van 338
Volgende »