Menu

Foodfotografie: maak in 5 stappen jouw eten onweerstaanbaar

Geplaatst op 08-02-2019 door Redactie

De culinaire hoogstandjes in jouw foodtruck zijn er om geproefd te worden. Liefst door zoveel mogelijk mensen. Daarom is het promoten van je gerecht belangrijk. Maar hoe maak je nu die perfecte foto voor op social media, waardoor iedereen naar jouw foodtruck wil komen? Met deze 5 simpele tips maak je foodfoto’s om van te watertanden, zelfs bij de meest belabberde weersomstandigheden staan de klanten bij jou in de rij!

  • Focus op je eten

    Je doel is om de mensen te overtuigen van jouw eten. Leg bij het maken van een foto dan ook altijd de focus op je gerecht, of een mooi detail ervan. Wanneer je het eten op een druk gedekte tafel plaatst, kan dat afleiden. Kies je er toch voor om het gerecht te plaatsen bij een drukke achtergrond? Speel dan met diepte en perspectief en zorg dat je eten zelf altijd scherp op de foto staat.

    Focus op je eten
  • Kleur

    Laat de kleuraccenten in je foto aansluiten op de feeling van je gerecht. Zo ziet een stuk vlees er lekkerder uit bij rode tinten dan bij lichtblauwe. Een zomers gerecht, zoals een frisse salade, associëren mensen met lichte kleuren, terwijl een herfstachtig gerecht – zoals een lekker stoofpotje – baat heeft bij foto’s met robuustere kleuren, zoals rood en bruin.

  • Belichten

    Om je gerecht smakelijk op de foto te zetten, gebruik je het liefst diffuus licht. Zo wordt je eten gelijkmatig belicht, en voorkom je harde schaduwen. Een daglichtlamp met een witte paraplu is prima geschikt om diffuus licht te creëren. Een andere truc is om de foto ietwat over te belichten, dan ziet het eten er verser uit. De mooiste foto’s krijg je als je het licht van links of rechtsachter laat komen. Zo krijg je namelijk een beetje tegen- en zijlicht en dat is ideaal om de structuur van het eten mooi uit te laten komen. Bij gebrek aan apparatuur kun je natuurlijk gebruik maken van daglicht. Pas hierbij wel op dat je geen schaduwen of randen krijgt van de felle zon. Gebruik als het nodig is een reflectiescherm. Wist je dat je die simpel zelf kunt maken met aluminiumfolie?

  • Aankleden

    Een gerecht aankleden door gebruik te maken van objecten in je foto werkt ook. Bij een foto van een ontbijtgerecht is het bijvoorbeeld erg mooi om er een kop koffie of een glas verse jus d'orange bij te zetten. Denk bij het fotograferen van een soep aan verse kruiden, en fruit of bloemen fleuren een toetje - letterlijk en figuurlijk – op. Let er wel op dat de aandacht op het gerecht blijft en niet op de aanvullende objecten.

  • Actie

    Je foto wordt spannender als er iets in gebeurt. Als je het bijvoorbeeld net op wilt gaan eten. Schep voor de foto een punt uit je taart, schenk stroop over een stapel pannenkoeken of wijn in een glas. Dat heeft meer impact dan een stilstaand gerecht of glas. Tot slot kan een simpele toevoeging van een lepel bij een kom soep of yoghurt ook van toegevoegde waarde zijn.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 213 van 337
Volgende »