Menu

Foodtrucks: hoe is het begonnen en waar komt het vandaan? (Deel 1)

Geplaatst op 24-07-2017 door Redactie

We vinden de foodtrucks van tegenwoordig terug in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Ze zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, of bij feesten en festivals waar een snelle hap erg praktisch is. Maar wist jij dat de eerste ‘foodtruck’ al bijna 330 jaar oud is?

  • Push Carts, 1691

    Je ziet ze vandaag de dag nog steeds en zijn vooral populair in Amerika, maar deze kleine voedsel-karretjes dateren al eeuwen terug. Simpele, vaak houten wagentjes waar geen eten bereid werd maar enkel verkocht, zoals sandwiches, pasteitjes en drankjes. De push carts waren erg geliefd bij constructiewerkers en jonge postbezorgers omdat het een snelle en goedkope manier was om aan een versnapering te komen tijdens de werkdag.

    Push Carts, 1691
  • Chuck Wagons, 1866

    Voor deze van oorsprong western foodtruck moeten we naar Texas. Charles Goodnight, een Texaanse veehouder geboren in 1836, heeft deze uitvinding op zijn naam staan. De Chuck Wagon, vernoemd naar het woord ‘chuck’ wat eten betekende, is ontstaan vanuit een omgebouwde Studebaker wagon; een soort houten bak met vier grote wielen eronder. Door lades, kasten en een scharnierdeksel waarop gekookt kon worden toe te voegen, ontwikkelde zich een primitieve vorm van de rijdende keuken zoals we hem nu kennen. De Chuck Wagon was een enorme uitkomst voor veel veehouders in deze tijd, omdat het hen van voedsel en water voorzag terwijl ze maanden in onbewoond, mager gebied rond reisden met hun vee.

    Chuck Wagons, 1866
  • Lunch Wagons, 1872

    Waar de Chuck Wagon nog ver van de foodtruck van nu staat, is de eerste moderne foodtruck circa 5 jaar later tot stand gekomen. Dit dankzij Walter Scott, een man die wel handel zag in de hardwerkende, gehaaste journalisten die over straat holden en geen tijd hadden voor een uitgebreide lunch. En dus sneed hij ramen in een bedekte wagen om zo cake, broodjes en koffie te verkopen aan voorbijgangers. Hij installeerde zichzelf pal naast een lokaal krantenkantoor om zo zijn hongerige klanten van een snelle hap te kunnen voorzien.

    In 1880 ging het snel toen Thomas H. Buckley, een voormalig lunchcafé medewerker, verschillende modellen foodtrucks ontwikkelde en verkocht in Massachusetts. Deze foodtrucks waren al betamelijk volwaardig, voorzien van keuken, koelkast, kookplaat en keukengerei

    Lunch Wagons, 1872
  • Benieuwd geworden naar de rest? Lees hier deel 2 en ontdek hoe de foodtruck is geworden zoals hij is op de dag van vandaag.

  • Foodtrucks: hoe is het begonnen en waar komt het vandaan? (Deel 1)
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 285 van 339
Volgende »