Menu

Eten van de Maand: Dumplings

Geplaatst op 02-05-2022 door FTB

Azië is helemaal aan de andere kant van de wereld maar toch  zijn veel culturele aspecten van het Verre Oosten ons niet vreemd. Dat geldt vooral voor het eten, want wie gaat er niet regelmatig naar een Aziatisch restaurant om van de heerlijke gerechten te genieten? Ons etenvan de maand is dumplings! Omhuld met deeg en voorafgegaan door een eeuwenlange geschiedenis, hebben dumplings meer dan alleen een ongelooflijke smaak!

  • ALGEMENE BENAMING

    Verschillende benamingen dekken verschillen in de bereiding en de consumptie van dumplings. Soms zijn er grote verschillen omdat sommige dumplings bijvoorbeeld binnenin vloeistof kunnen bevatten. Er zijn ook verschillen in consumptie: terwijl sommige dumplings het best ter plekke worden opgediend, geldt als ongeschreven regel dat andere soorten dumplings in saus worden gedoopt alvorens te worden gegeten. In dit geval zitten de diversiteit en de rijkdom van dit gerecht in de details.

    Welke heb je al geprobeerd?

    • Japan- Gyoza
    • Korea - Mandu
    • China - Baozi
    • Armenië - Boraki
    • Georgië - Khinkali
    • Joodse keuken - Kreplach
    • Polen - Pierogi
    • Pakistan, India en delen van Centraal-Azië - Samosa en Cheburek
    • Oost-Europa - Pelmeni en Vareniki
    • Spanje en Zuid-Amerika - Empanada
    • Duitsland- Maultasche

    ALGEMENE BENAMING
  • OORSPRONG

    Het is niet duidelijk of de Europeanen of de Aziaten onafhankelijk van elkaar de dumplings als een duizendjarige pijler van hun cultuur hebben opgeëist. Het punt is dat alle dumplings hetzelfde principe volgen: maak een deeg van bloem en water, soms met ei, en vul het met de beste vulling die je kunt bedenken.

    Veel dumplings bevatten vlees. Soms is het van essentieel belang dat het vlees met een mes wordt gesneden, zoals bij de Argentijnse empanadas, of dat het van een specifiek deel van het dier afkomstig is. Dankzij dergelijke normen kunnen kenners "echte" dumplings van imitaties onderscheiden!

    In de meeste gevallen liggen de belangrijkste kenmerken echter in de bereiding en de consumptie.

  • HOE EN WANNEER WORDEN DUMPLINGS GEGETEN?

    Bij Foodtruckbooking geloven we dat ze op elk moment en op vele manieren gegeten kunnen worden. Als algemene regel, vooral bij Aziatische dumplings, wordt de dumpling in een apart schaaltje of kommetje gedoopt. Daarin zit sojasaus of rijstazijn met fijngehakte knoflook, soms ook sesamolie. Andere voorbeelden zijn pikante sauzen die je voorzichtig in de dumpling giet als je het hoekje eraf hebt gebeten. Dumplings kunnen worden ingevroren en snel worden ontdooid.

    Dumplings zijn vaak het epicentrum van een groot familiediner. In het geval van Duitsland is het woord "Maultasche", dat "mond in de rugzak" betekent, niet afkomstig van het idee dat reizigers dit gerecht in hun zak meenamen. Het woord zou zijn afgeleid van "klap". Bij de uitvinding ervan wordt verondersteld dat de monniken vlees in de Maultaschen verstopten om de kerkelijke geboden te omzeilen en de zonde van God te verbergen. Het is ook onduidelijk of je bij het eten van dumplings altijd aan de rijke geschiedenis van dit gerecht denkt. Want veel mensen lijken een beetje afgeleid.... en verbranden dan hun tong aan de vulling.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 71 van 339
Volgende »